تفاوت روغن آفتابگردان با روغن سویا

در عصر حاضر مصرف روغن و کره گیاهی در بین اقشار مختلف جامعه بسیار رواج یافته است و روغنهای مختلفی مانند روغن آفتابگردان، روغن سویا و… بیشترین میزان مصرف را دارند. اما تفاوت روغن آفتابگردان با روغن سویا چیست؟ آیا تفاوتی بین این دو روغن وجود دارد؟ آیا تفاوت روغن آفتابگردان با روغن سویا در خواص آن است؟ و مواردی از این دست سوالاتی است که بسیاری از افراد به دنبال پاسخ آن هستند. تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید تا به پاسخ سوالات خود برسید. در ابتدا در مورد این دو روغن توضیح داده و در انتها تفاوت روغن آفتابگردان با روغن سویا را بیان میکنیم.
روغن آفتابگردان چیست؟
گل آفتابگردان یک گیاه زیبا است که این گیاه حدودا تا ۴ متر رشد میکند. گل آفتابگردان دارای گلبرگهایی به رنگ زرد و نارنجی است که به صورت دایره وار دور دانههای این گل قرار گرفته است. این گل در محیطهای خشک و مناطق وسیع با دمای مطلوب رشد میکند.

روغن آفتابگردان از دانههای روغنی گل آفتابگردان تولید شده و مصارف خانگی و خوراکی دارد. روغن آفتابگردان در دو نمونه پختوپز و سرخ کردنی در بازار موجود است. در کشور ما این نوع روغن مصرف زیادی دارد و جز پر فروشترین روغنها به شمار میرود.
انواع روغن آفتاب گردان
همان طور که گفته شد روغن آفتاب گردان دارای دو نوع است که عبارت است از:
· مخصوص پخت و پز
روغنهای پخت و پز مخصوص غذاهایی است که با حرارت کم آماده می شوند. این روغن برای سالاد و انواع غذاهای سرد مناسب بوده و این روغن مواد مغذی بیشتری را در هنگام استفاده در خود حفظ میکند.
· مخصوص سرخکردنی
روغنهای سرخ کردنی مخصوص غذای سرخ کرده است این روغنها از درجه حرارت بالاتری برخوردار هستند و به راحتی نمیسوزند.
خواص روغن آفتابگردان
روغن آفتابگردان جزء سالمترین روغنها به شمار میرود و از خواص آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- روغن آفتابگردان دارای ویتامینهای مختلفی مانند ویتامینE، ویتامین B، آهن و روی را است.
- یکی دیگر از ویژگیهای روغن آفتابگردان تثبیت کلسترول خون است.
- روغن آفتابگردان تا حدودی از مشکلات قندی میکاهد.
- روغن آفتابگردان برای جلوگیری از بیماریهای قلبی موثر است.
- روغن آفتابگردان روزانه قابل استفاده است.
- این روغن یکی از غنیترین روغنهای گیاهی به حساب میآید؛ میزان اسید پالمتیک در این روغن بسیار کم است.
- روغن آفتاب گردان با کیفیت رنگی شفاف، بدون بوی نامطبوع و طعمی مطلوب است.
- ویتامین E موجود در روغن آفتابگردان به سلامتی پوست کمک میکند و از چین و چروک تا حدودی جلوگیری میکند.
- روغنهای آفتابگردان به دلیل اینکه غیر اشباع هستند در بدن رسوب نمیکنند و کلسترول بد را در بدن به وجود نمیآوردند.
- روغن آفتابگردان خاصیت ضد التهابی دارد این روغن برای سوختگیهای خیلی سطحی و جلوگیری از آبله و سوزش موثر است.

نقطه دود روغن
نقطه دود همان مقاومت روغن در برابر حرارت است. در روغن اسیدهای چربی وجود دارد که این اسیدها با رسیدن به یک دمای خاص شروع به اکسید شدن و تجزیه شدن میکنند این دما را نقطه دود میگویند. زمانی که روغن به این دما برسد ترکیبات مضری در خود تولید میکند.
موارد مصرف روغن آفنابگردان
از روغن آفتابگردان همان طور که گفته شد در پخت و پز، سرخ کردن غذا و تولید برخی از فراودهها استفاده میشود. فراودههایی مانند کره گیاهی، کیک و شیرینی و غیره. در نتیجه این روغن بسیار کاربردی بوده و مصرف آن مضرات کمتری نسبت به مشابه حیوانی خود دارد.
دانه سویا
دانه سویا بو داده شده یک خوراکی خوشمزه و کمکالری است. این دانه برای افرادی که تمایل به لاغری دارند به دلیل طعم و ویتامینهای موجود جذاب بوده و این دانه ارزش غذایی بالایی دارد و برای سلامت بدن مفید است. این دانه سرشار از پروتئین گیاهی است و جایگزین مناسبی برای پروتئین حیوانی به شمار میرود. گیاهخوران در رژیم غذایی خود از این دانه استفاده میکنند. چین یکی از کشورهایی است که از این دانه بسیار استفاده میکند و معتقد هستند که سموم بدن با مصرف این گیاه و روغن آن دفع میشود.
روغن سویا چیست؟
روغن سویا از دانههای سویا تولید میشود این دانهها به رنگ سفید بوده و شکلی مانند لوبیا دارند. این روغن یکی از بهترین روغنهای طبیعی به حساب میآید و در تهیه انواع سسهای مایونز از این روغن استفاده میشود. روغن سویا علاوه بر خاصیت خوراکی بودنش خواص درمانی نیز دارد.

خواص روغن سویا
از جمله خواص این روغن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- روغن سویا به دلیل داشتن امگا، اسیدآمینه، اسید لینولئیک و چربیهای اشباع شده مفید، برای پختوپز بسیار مناسب هستند.
- این روغن مانع جذب کلسترول در بدن میشود.
- پیری پوست را به تاخیر میاندازد و در ترکیبات خود ویتامین E دارد. این ویتامین غشای سلولی و پوست را سالم نگه میدارد.
- سرشار از ویتامین k است و برای تقویت استخوان مفید است.
- تحقیقات ثابت کرده مصرف مداوم این روغن از آلزایمر جلوگیری میکند.
- دارای اسیدهای چرب امگا ۳ است این اسیدها نقش با اهمیتی در سلامت قلب ایفا میکنند.
- پزشکان به زنان یائسه شده توصیه میکنند از روغن سویا استفاده کنند. این روغن به گُر گرفتگی بدنشان کمک میکند و همچنین از پوکی استخوان در این افراد جلوگیری میکند.
- این ماده طعمی خنثی دارد و همین ویژگی باعث میشود که در انواع سالادهها راحت استفاده شود.
- برای اینکه از ویتامینهای سویا بهرمند شوید بهتر است این روغن را در سالاد و یا موقع دم کردن برنج استفاده کنید.
تفاوت روغن آفتابگردان با روغن سویا
برای اینکه تفاوت روغن آفتابگردان با روغن سویا را متوجه شویم نیاز بود این دو روغن را مورد بررسی قرار دهیم و ویژگیهای هر کدام را بهتر بشناسیم. حال که با این دو روغن آشنا شدید به سراغ تفاوت روغن آفتابگردان با روغن سویا میرویم:
- اولین تفاوت روغن آفتابگردان با روغن سویا نقطه دود است. نقطه دود روغن آفتابگردان ۲۵۲ درجه سانتیگراد است برای سویا نقطه دود ۲۳۰ درجه سانتیگراد است پس روغن آفتاب گردان نقطه دود بالاتری دارد و برای سرخ کردن با حرارت زیاد مناسبتر است.
- دومین تفاوت روغن آفتابگردان با روغن سویا در جذب است. جذب روغن دانه سویا به مواد غذایی نسبت به روغن دانه آفتابگردان کمتر است و این موضوع به سلامت غذا بیشتر کمک میکند.

- روغن سویا نسبت به روغن آفتابگردان گرانتر است.
- گل آفتابگردان در کشور اوکراین و روسیه بنا بر شرایط آبوهوا و وسعت زمین رشد میکند و این دو کشور قطب تولید روغن آفتابگردان هستند اما گیاه سویا در اکثر کشورها قابل رشد است.
- یکی دیگر از تفاوت روغن آفتابگردان با روغن سویا این است که، از روغن دانه سویا برای ماساژ بدن میتوانید استفاده کنید اما روغن آفتاب گردان این قابلیت را ندارد.
- تفاوت روغن آفتابگردان با روغن سویا در خواص آن نیز است.
- روغن سویا نسبت به آفتابگردان ویتامین و اسیدهای چرب مفید بیشتری در خود گنجانده است که برای سلامت بدن ضروری هستند.
- یکی دیگر از تفاوتهای این دو روغن در این است که، پروتئین سویا نسبت به آفتابگردان بالاتر است. تقریبا درصد پروتئین موجود در سویا دو برابر آفتابگردان است.
- آخرین تفاوت روغن آفتابگردان با روغن سویا در میزان روغن است. درصد روغن دانه سویا از دانه آفتابگردان کمتر است.
- نکته
در مصرف روغنها اعتدال را برقرار کنید، روغنها به دلیل چربی که دارند باعث بالا رفتن وزن میشوند. همان طور که زیاده روی در استفاده از روغن مضر است، استفاده نکردن یا خیلی کم استفاده کردن روغن سالم، برای بدن زیان دارد و بدن ما به چربیهای سالم احتیاج دارد.
روغن آفتابگردان و کره گیاهی آی شاد
همان طور که گفته شد کره گیاهی از روغن آفتابگردان تولید میشود و در بازار انواع دیگر کرههای گیاهی نیز وجود دارد. حال که با روغن سویا، روغن آفتابگردان، تفاوت روغن آفتابگردان با روغن سویا آشنا شدید، میتوانید متناسب با شرایط خود روغن مورد نظر را انتخاب کنید. دانستن تفاوت روغن آفتابگردان با روغن سویا به شما کمک میکند تا انخاب مناسب داشته باشید.
اطلاعات جامعی بود حالا بهتر و به نسبت نیاز انتخاب میکنیم